Állatok Világnapja a Vasi Skanzenben 2023.

Kedves Pedagógusok és Gyerekek!
 
2023-ban is szeretettel várunk az Állatok világnapján és a Magyar népmese napján a Vasi Skanzenben!
Témánk: az életadó élelmek. Első pillantásra a skanzenben a zöld területek és az utcasor házai tűnnek szemünk elé. Az udvarokban azonban különböző haszonállatoknak készült ólak, aklok, kaptárak, galambdúcok találhatók. Táplálékul szolgálhattak ezek az állatok? Milyen élelmet adtak, kaptak? A karámban ma is élnek állatok, a rackajuhok mellett Sári szamár legelész. Az őrségi ház pajtájában pedig nyulak élnek a nyúlketrecekben. Tudjátok mit ültettek eleink a kiskertekbe, s hányféle gyümölcs terem manapság a falu területén? Hogyan dolgozták fel, miként tartósították ezeket régen, és korunkban milyen technológiák állnak rendelkezésünkre?
Az állomásokon különböző játékok, ismeretszerző foglalkozások várnak rátok, sokféle izgalmas tárggyal és persze csodás állatokkal találkozhattok!
A rendezvény időpontja: október 3–4–5. (kedd–szerda–csütörtök) 09.00–15.00
2023-ban három napos a programunk, és több állomást terveztünk az érkező csoportok nagy száma, a turnusok jobb elosztása érdekében. Az egyes foglalkozások időtartama 10-20 perc. Összességében 3-4 óra elfoglaltságot jelent a részvétel. A dőlt betűs programok résztvevői délelőtt tartanak foglalkozást, s vannak közöttük olyanok, akik csak meghatározott nap/ok/on tudnak jönni.
A programon való részvétel regisztrációhoz kötött! A programra kizárólag a regisztrációs adatlap kitöltésével lehet jelentkezni, amely elektronikus formában elérhető a www.savariamuseum.hu honlapon 2023. szeptember 14. és 25. között. E-mailben és telefonon, illetve 2023. szeptember 25. 15.00 után regisztrációt nem áll módunkban elfogadni!
- Regisztrálok a keddi napra (2023.10.03.)         - a keddi nap időpontjai beteltek, nem foglalható-        
- Regisztrálok a szerdai napra (2023.10.04.)              - a szerdai nap időpontjai beteltek, nem foglalható-
- Regisztrálok a csütörtöki napra (2023.10.05.)         -a csütörtöki nap időpntjai beteltek, nem foglalható-
Tervezett állomások:
1. Érzékenyítő foglalkozás vakvezető kutyák közreműködésével
2. Mese és nyuszi-simogató jó idő esetén a kisebbeknek, „Ez disznóság!” foglalkozás a nagyobbaknak
3.            Kézműveskedések a műhelyekben
4.Tejudvar: tejfeldolgozás a fejéstől a késztermékig – a Vépi Mezőgazdasági Szakközépiskola és Kollégium diákjainak bemutatója (szerda és csütörtök délelőtt)
5. Kiskertemben uborka
6. Befőtt, aszalvány, lekvár – kiskert, erdő, mező kincsei, tartósítási eljárások
7. Gereblye, kakastaréj, fenyőág, tökmag – mikor, hova, miért rajzoljuk? (csak szerda délelőtt)
8. A népi halászat és eszközei régen – bemutató a malomnál
9. Méz, méz, méz – vendégünk Dolgos Anikó méhész
10. Réce, ruca, vadliba – tojásolás
11. A 9 magyar kutyafajta története a kispajtában
12. Tereljük össze! Játék a Haranglábnál
13. Boci, boci, tarka: mondókák, dalok, játékok háziállatokkal a karám melletti szlovén háznál
14. Okostojások kvíz
15. Légy élelmes! – kamra, pince, padlás
16. Pónisimogatás, bátrabbaknak lóraülés a nagyrétnél
17. A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozós játéka (csak kedden)
 
Belépő árak:
Bölcsődés, pedagógus: ingyenes
Óvodás, iskolás: 500 Ft/fő
Hozzátartozó, kísérő: 600 Ft/fő
Információ: Balaicz-Varga Nárcisz, +36 20 226 0595, varganarcisz@gmail.com
 
Részvételi tájékoztató és szabályzat
Kizárólag a honlapunkon elektronikus formában elérhető regisztrációs lap határidőre történő visszaküldésével áll módunkban jelentkezéseket elfogadni!
A programon történő részvétel feltétele a részvételi díj befizetése, amellyel egyúttal a részvételi szabályzatot is elfogadja a jelentkező. A befizetés és a számlaigénylés a Vasi Skanzen recepcióján lehetséges. Kérjük, a pontos összeget szíveskedjenek előre összekészíteni a gyorsabb ügyintézés érdekében!
A jelentkezési lap kitöltésekor kérjük, minden esetben érvényes e-mail-címet és telefonszámot adjanak meg, melyeken koordinátorunk bármikor elérheti a csoport kapcsolattartóját, valamint a foglalkozásokon megjelenő gyermekek, diákok pontos létszámát is jelezzék!
Tekintettel a jelentkezések várható nagy számára, előfordulhat, hogy az Önök által egy adott napra igényelt időpontok betelnek. A regisztrációs rendszert folyamatosan figyeljük, és ha egy adott napnál meghaladja a jelentkezők száma a limitet, lezárjuk annak a napnak a felületét. A lezárás a népszerű reggeli érkezések miatt alakulhat ki, de nem jelenti azt, hogy délután ne maradna szabad időpont. Ebben az esetben keressék kollégáinkat a megadott elérhetőségeken.
Kérjük Önöket a visszaigazolt időpontjuk pontos betartására!
A program látogatása a hatályos jogszabályok és a részvételi szabályzatban, tájékoztatóban foglaltak elfogadása alapján lehetséges.
A foglalkozások helyszíne muzeális intézmény, ezért a gyermekek és a műtárgyak épségének megőrzése érdekében fokozott figyelmet kérünk a kísérő pedagógusoktól!
A foglalkozásokról és résztvevőiről fotó- és videófelvételek készülhetnek, melyeket dokumentálásra, illetve a Savaria Múzeum nyilvános felületein használunk fel. Amennyiben nem járul hozzá, hogy Önről, illetve csoportjáról felvétel készüljön, kérjük informálja erről a felvételt készítő kollégákat!
Az elmúlt évek tapasztalata alapján – a sok csoportra és a nagy létszámra való tekintettel – kérjük Önöket a fenti szabályok betartására a foglalkozások zökkenőmentes lebonyolítása érdekében. Együttműködésüket köszönjük!
A programváltozás jogát fenntartjuk!