2024-2025- sorozat és egyedi foglalkozások és ajánló

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

Múzeumpedagógiai koordinátor:
Bodorkós Orsolya múzeumpedagógus
Telefon: +36 20 277 4310
E-mail: muzped@savariamuseum.hu

Savaria Múzeum
9700 Szombathely, Kisfaludy Sándor u. 9.
Nyitva:
kedd–vasárnap 10.00–18.00
Telefon: +36 94 501 948
Honlap: www.savariamuseum.hu

Smidt Múzeum
9700 Szombathely, Hollán Ernő u. 2.
Nyitva:
kedd–szombat 10.00–17.00
Telefon: +36 94 311 038
Honlap: smidt.savariamuseum.hu

Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház
9700 Szombathely, Rákóczi Ferenc u. 6–8.
Nyitva:
április–október:
kedd–vasárnap 10.00–18.00
január–március, november–december:
szerda–vasárnap 10.00–18.00
Telefon: +36 30 311 8794
Honlap: iseum.savariamuseum.hu

Vasi Skanzen
9700 Szombathely, Árpád u. 30.
Nyitva:
április–november: kedd–vasárnap 10.00–18.00
Telefon: +36 94 311 004
Honlap: skanzen.savariamuseum.hu

Járdányi Paulovics István Romkert
9700 Szombathely, Mindszenty József tér 1.
Nyitva:
április–október:
csütörtök–szombat 10.00–12.00; 14.00–18.00
Csak vezetéssel látogatható!
Telefon: +36 94 313 369
Honlap: romkert.savariamuseum.hu

Vasi Múzeumi Látványtár
9700 Szombathely, Pásztor u. 2.
Kizárólag előzetes bejelentkezéssel látogatható!
hétfő–csütörtök: 9.00–16.00, péntek: 9.00–14.00
Telefon: +36 20 275 2552
Honlap: latvanytar.savariamuseum.hu

Szombathelyi Képtár
9700 Szombathely, Rákóczi Ferenc u. 12.
Nyitva:
április–október: kedd–vasárnap 10.00–18.00
január–március, november–december:
szerda–vasárnap: 10.00–18.00
Telefon: +36 94 508 800
Honlap: keptar.savariamuseum.hu

Schrammel-gyűjtemény
9700 Szombathely, Thököly Imre u. 20.
Nyitva:
április–október:
kedd–vasárnap 10.00–18.00
január–március; november–december:
szerda–vasárnap 10.00–18.00
Telefon: +36 20 536 8187
 
BELÉPŐDÍJAK, RÉSZVÉTELI DÍJAK, KEDVEZMÉNYEK
Pedagógusok számára a belépés díjtalan.
Savaria Múzeum, Smidt Múzeum, Iseum Savariense, Vasi Skanzen, Vasi Múzeumi Látványtár, Schrammel-gyűjtemény
múzeumpedagógiai foglalkozások részvételi díja: 1500 Ft/fő

kedvezményes diák belépőjegy: 1000 Ft/fő
kedvezményes diák csoportos jegy (15 fő felett): 800 Ft/fő
tárlatvezetési díj magyar nyelven: 8000 Ft/csoport

Járdányi Paulovics István Romkert
kedvezményes diák belépőjegy: 500 Ft/fő
  
 
 
 
CSOMAGAJÁNLATOK
 
A 2024/2025-ös tanévben a múzeumpedagógiai sorozat bérletében 6 helyszínen – Savaria Múzeum, Szombathelyi Képtár, Smidt Múzeum, Iseum Savariense, Vasi Múzeumi Látványtár, Vasi Skanzen – ajánlunk tematikus múzeumi foglalkozásokat.
A foglalkozássorozatra kizárólag regisztrációs adatlap kitöltésével lehet jelentkezni, amely elektronikus formában elérhető a www.savariamuseum.hu honlapon 2024. augusztus 28-tól 2024. szeptember 29-ig.
Telefonon és e-mailben, illetve 2024. szeptember 30. után sorozat-regisztrációt nem áll módunkban elfogadni!
A foglalkozások látogatása a hatályos jogszabályok és a részvételi szabályzatban, tájékoztatóban foglaltak elfogadása alapján lehetséges.
A sorozaton történő részvétel feltétele a bérleti díj befizetése, amellyel egyúttal a részvételi szabályzatot is elfogadja a jelentkező.
 
Részvételi szabályzat és tájékoztató
A sorozaton történő részvétel feltétele a bérlet megváltása, készpénzben vagy átutalással. Készpénzes fizetés: nyitvatartási időben a Savaria Múzeum recepcióján.  Átutalással történő fizetés esetén kérjük, a gazdugy@savariamuseum.hu e-mail-címen vegye fel a kapcsolatot kollégánkkal!
A bérlet csak egyben érvényesíthető, a 6 alkalmas és helyszínes múzeumpedagógiai csomag nem megbontható!
A már visszaigazolt időpont lemondására/módosítására a bérletben a tanév során 2 alkalommal biztosítunk lehetőséget. Ennek feltétele, hogy az időpont-módosítási szándékot a program előtt legalább 48 órával jelezni kell a múzeumpedagógiai koordinátornak!
Amennyiben a visszaigazolt időpont-módosítási szándékát 24 órán belül jelzi a múzeumpedagógiai koordinátornak, akkor a bérleten belül egy alkalommal áll módunkban új időpontot biztosítani!
Amennyiben az időpontok lemondása a fent leírt 48, illetve 24 órán belül történik, az elmaradt foglalkozás(oka)t 2025. május 13. és június 6. között tudjuk megtartani.
 
Amennyiben a résztvevő csoport a visszaigazolt időpontjára nem érkezik meg, és ezt előzetesen nem jelzi sem az intézmény koordinátorának, sem az intézmény múzeumpedagógus munkatársának, a foglalkozást nem áll módunkban másik időpontban pótolni!
Amennyiben a csoport nem a korábban visszaigazolt helyszínre, más tagintézménybe érkezik, a foglalkozást nem tudjuk megtartani és pótlásra sincs lehetőség.
 
Kérjük a csoportokat, hogy pontosan érkezzenek, mert a foglalkozásokat nem tudjuk a korábban megjelölt időpontnál tovább tartani.
A múzeumpedagógiai foglalkozások tagintézményeinkben beltéren zajlanak, így rossz idő esetén is megtartjuk őket.
Amennyiben tagintézményünk kénytelen a foglalkozást előre nem látható ok miatt lemondani, minden esetben biztosítjuk a pótlás lehetőségét a közösen egyeztetett időpontban.
A múzeumpedagógiai sorozat foglalkozásait a 2024/2025-ös tanévben 2024. szeptember 17. és 2025. május 9. között valósítjuk meg tagintézményeinkben.
A foglalkozásokat 4–16 év közötti gyermekeknek, fiataloknak ajánljuk.
Kérjük a pedagógus kollégákat, hogy ezt a jelentkezésnél vegyék figyelembe, különös tekintettel az óvodás korosztály alsó korhatárára!
A foglalkozások helyszíne muzeális intézmény, ezért a gyermekek és a műtárgyak épségének megőrzése érdekében fokozott figyelmet kérünk a kísérő pedagógusoktól!
A foglalkozásokról és résztvevőiről fotó- és videófelvételek készülhetnek, melyeket kizárólag dokumentálásra, illetve a Savaria Múzeum nyilvános felületein használunk fel. Amennyiben nem járul hozzá, hogy Önről, illetve csoportjáról felvétel készüljön, kérjük, informálja erről a felvételt készítő kollégákat!
Az elmúlt évek tapasztalata alapján – a sok csoportra és a nagy létszámra való tekintettel – kérjük Önöket a fenti szabályok betartására a foglalkozások zökkenőmentes lebonyolítása érdekében. Együttműködésüket köszönjük!
A programváltozás jogát fenntartjuk!

 
Transzformáció - SOROZAT
Helyszínek: Savaria Múzeum, Szombathelyi Képtár, Smidt Múzeum, Iseum Savariense, Vasi Múzeumi Látványtár, Vasi Skanzen
Alakulás
5–8 éves korosztály részére
részvételi díj: 4000 Ft/fő

SAVARIA MÚZEUM
Élővé szeretni

Ami eddig gondolat volt, most valóság, ami eddig kő, most hús és csont, borostyán és ezüst… Pygmalion története alapján mozdulatokkal és játékos régészeti kutakodással megelevenítünk egy felékszerezett leányt.

SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Formálódik?
Ismerkedés a Képtár ikonikus műveivel, hangsúlyosan a 20. század második felének absztrakt geometrikus alkotásaival. Játék és közös alkotás.

SMIDT MÚZEUM
Gyalog galopp – Vár a hős lovagok világa

Lovagok és hősök nem csak a mesékben léteznek. De mégis, kik azok a lovagok és mi az a lovagi kultúra? Hogyan válhatott valakiből lovag? Egyáltalán hol és hogyan éltek a lovagok? Na és milyen fegyverekkel küzdöttek ezek a páncélos vitézek? Derítsük ki közösen!
 
ISEUM SAVARIENSE
A szeleburdi építőmester
Az izgalmas fordulatokkal és sok-sok építőkockával teli játékos foglalkozás résztvevői az Iseum látványos, ókori átváltozásának történetét ismerhetik meg. Vajon sikerül a gyerekeknek egy kissé szétszórt építőmester keze alatt tető alá hozniuk Isis savariai otthonát?
 
VASI MÚZEUMI LÁTVÁNYTÁR
Varázslatos körforgás
A legkisebbeket a Látványtár a négy évszak változásainak rejtelmeibe kalauzolja a következő tanévben. Miért költöznek el ősszel a madarak? Honnan tudják a növények, hogy itt a kikelet? Mi is az a téli álom? Gyertek, ismerkedjünk meg játékosan az évszakok varázslatos körforgásával!
 
VASI SKANZEN
A gyermeki jólét
Miért is jó gyereknek lenni? Egyszerű a válasz, hiszen felnőttként már sokkal kevesebb idő jut a játékra. De milyen játékokat ismerünk, amelyeket régen is örömmel játszottak a gyerekek? Idézzük fel, milyen volt a gyermekkor régen!
 
Módosulás
9–16 éves korosztály részére
részvételi díj: 4000 Ft/fő

SAVARIA MÚZEUM
Egy tárgy élete, halála és feltámadása
Hogyan lesz az évszázadokig földben rejtőző, használhatatlannak tűnő leletekből múzeumban megcsodált műtárgy? Niobé története és a régészek ásója segítségével fülön csípjük a történelem születését.
 
 SZOMBATHELYI KÉPTÁR
A puding próbája…
„Oh… ilyet én is tudok csinálni! Mitől művészet ez, hát ez nekem is menne!” Szerintünk sokan hallották és lehet, hogy maguk is kimondták ezeket a mondatokat a kortárs alkotások szemlélése közben. Biztos? Akkor próbáljuk csak ki!
Mivel foglalkozhat egy művész, egy visual artist?
 
SMIDT MÚZEUM
Kuruc, labanc bajszot akaszt – korabeli huszármesék
„Kuruc volt ezen a tájon mindenki, még az apró gyerek is. Nem termett meg ebben a földben a labanc.” De mégis, ki a kuruc, és mitől labanc a labanc? Vajon melyikük a „jó hazafi”, vagy épp a „honáruló kurafi”? Milyen fegyverekkel küzdöttek a korabeli szabadságharcosok és császári zsoldos ellenfeleik? Na és hogy jönnek ide a huszárok? Ha válaszokat keresel, nálunk megtalálod!
 
ISEUM SAVARIENSE
Skiccpausz és az új küldetés
 „És végül - a sok nehézség és hátráltatás dacára - a fogadásban megszabott határidőre, sikeresen elkészült Kleopátra pazar palotája. A királynő pedig bőségesen megjutalmazta a feladattal megbízott építészt.” Ugye ismerős a történet? Ám még koránt sincs vége! Ugorjunk előre alig kétszáz esztendőt az időben! Az egyiptomi Skiccpausz mester átszeli a tengert, ismét szamárra ül és ezúttal Pannonia felé veszi az irányt, hogy részese legyen egy római szentély teljes átváltozásának…

VASI MÚZEUMI LÁTVÁNYTÁR
VADuló városok
Egyre többször találkozhatunk vadon élő állatokkal a településeken, városokban. Gyakran hallhatjuk az „urbanizálódó állatok” kifejezést, de ez vajon mit is jelent? Ki tolakodott be kinek a területére? Hogyan alkalmazkodnak az állatok a különböző változásokhoz? Fedezzük fel együtt a városi állatokat – állati városokat!
 
VASI SKANZEN
Az ifjúság szépsége
Mit jelentett ifjúnak lenni a régi korokban? A gyermekkor sokkal hamarabb véget ért, ezt jelezték például a különböző avatási ceremóniák és a korai párválasztás. Miért kellett ilyen „hamar” megtörténnie ezeknek az eseményeknek és mi is történt ezeken pontosan? Keressük meg együtt a válaszokat!
 
 
EGYEDI FOGLALKOZÁSOK
Folyamatosan igényelhető foglalkozások
Részvételi díj: 1500 Ft/fő
Előzetes bejelentkezéssel igényelhetőek nyitvatartási időben, keddtől péntekig, az érkezést megelőzően minimum két héttel az intézmény múzeumpedagógusánál, a megadott kapcsolattartói elérhetőségeken.
 
SAVARIA MÚZEUM
Kapcsolattartó: Tóth Kálmán múzeumpedagógus
Telefon: +36 94 501 948; +36 30 973 3328
E-mail: toth.kalman@savariamuseum.hu

Kalandok a Borostyánkő úton
A Római Birodalom egyik kevésbé értékelt, ám annál jövedelmezőbb „szakmáját” választottad: kereskedő lettél. A játék célja, hogy vagyonodat gyarapítva eljuss a Borostyánkő úton Aquileiától Carnuntumig.
Téma: római kor
Tevékenység: interaktív társasjáték
Korosztály: 5–9. évfolyam
Időtartam: 45–60 perc

 Pictos victos…
…hostis deleta, ludite securi. Az idézet egy Kr. u. 4. századi játékeszközről, úgynevezett dobótoronyról való. A foglalkozás résztvevői megismerkednek az ókor és a középkor legkedveltebb táblás játékaival és a témához kapcsolódó helyi régészeti leletekkel.
Téma: játéktörténet, régészet
Tevékenység: játék (stratégiai táblás játékok)
Korosztály: 5–9. évfolyam
Időtartam: 45–90 perc

 „…lenge léptű lovaimtól elváltam…”
A foglalkozás középpontjában az az avar harcos áll – pontosabban fekszik –, akit lovával és fegyvereivel együtt a mai Lukácsháza község határában helyeztek sírba. Aranyozott övveretei, lovának szerszámzata sok érdekes megfigyelésre adnak lehetőséget.
Téma: régészet, a népvándorlás kora
Tevékenység: tárgyközpontú irányított csoportos kutatómunka
Korosztály: 5–9. évfolyam
Időtartam: 45–60 perc (igény szerint)

 II. Ulászló király Szombathelyen
A 15. század végén dúló pestisjárvány elől menekülő II. Ulászló Szombathelyen is megfordult. A foglalkozás résztvevői egy novella szereplőivé válva elkísérhetik a királyt vadászkalandokkal teli útjának egy szakaszán, majd a Savaria Múzeum régészeti kiállításában tevékenykedve ismerkedhetnek a középkori város mindennapi életével.
Téma: régészet, a középkor
Tevékenység: történetmesélés, számítógépes interaktív csapatjáték
Korosztály: 5–9. évfolyam
Időtartam: 60 perc

 „A kornak intő szózata hozzánk is elhatott”
A Szombathely belvárosában tett séta során az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc helyi eseményeinek helyszíneit keressük fel. Mindenütt megismerkedünk egy-egy, az adott helyhez kötődő irat tartalmával is.
Téma: helytörténet (1848–1849)
Tevékenység: forrásközpontú ismeretterjesztő séta
Korosztály: 7–12. évfolyam
Időtartam: 45–90 perc

 Barakkváros foglyai
Az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legnagyobb első világháborús hadifogolytábora Nagysimonyi és Ostffyasszonyfa határában létesült. A „barakkváros” a maga 40–50 ezres lélekszámával 1915 és 1918 között Vas megye legnépesebb „települése” volt. A tábor történetét, a hadifoglyok mindennapjait a Savaria Múzeum gyűjteményében őrzött emléktárgyak és papírrégiségek, illetve egy dokumentumfilm segítségével ismerhetik meg a foglalkozás résztvevői.
Téma: első világháború, hadifogság
Tevékenység: írott és tárgyi források elemzése csoportmunkában, élő interpretáció
Korosztály: 7–12. évfolyam
Időtartam: 45–90 perc

Gyermekvonatok
A Nagy Háborút követő nehéz évekből a segítőkészség szép példájaként emlékezhetünk arra a nagyszabású nemzetközi akcióra, amelynek keretében például angol, belga, holland, svájci családok fogadtak be néhány hétre, hónapra többezer magyar, köztük számos Vas megyei gyermeket. Vajon milyen emlékekkel tértek vissza otthonaikba a gyermekvonatok utasai?
Téma: nemzetközi gyermekmentő akciók
Tevékenység: forráselemzés, csoportmunka
Korosztály: 7–12. évfolyam
Időtartam: 45–60 perc

Egy szatócsüzlet históriája
A rendhagyó történelemóra résztvevői egy valós személy életútjának néhány dokumentumát elemezve alkothatnak képet a Horthy-kor hétköznapjainak egyes vonásairól. Érdekesnek és tanulságosnak ígérkezik összehasonlítani a korabeli hétköznapok alapvető közszükségleti és „luxuscikkeit” napjaink szupermarketjeinek kínálatával.
Téma: családtörténet, a régi iskolák világa, forráselemzés
Tevékenység: forráselemzés, csoportmunka
Korosztály: 7–12. évfolyam
Időtartam: 45–60 perc

 „Elfut a perc, az örök Idő várja”
A 19–20. század fordulóján született magyar férfiak sorsa társadalmi helyzetük különbözőségei ellenére sok hasonlóságot mutat. Valamennyien megélték a 20. század nagy sorsfordító időszakait. Fiatal felnőttkorba lépve ott voltak az első, aztán legtöbbjük a második világháború csataterein, majd át kellett vészelniük az 1950-es évek megpróbáltatásait. A rendhagyó történelemóra során egy szombathelyi fiatalember, Wirth Rudolf életútját kísérjük végig a családi archívumban megőrzött tárgyak, fényképek, iratok segítségével.
Téma: 20. század, társadalomtörténet
Tevékenység: forráselemzés, csoportmunka
Korosztály: 7–12. évfolyam
Időtartam: 45–60 perc

Szombathely, 1956
Városi sétánk során hat olyan épületet keresünk fel, amelyekhez ’56-os események kötődnek.
Téma: az 1956-os forradalom és szabadságharc helyi eseményei
Tevékenység: helytörténeti séta
Korosztály: 7–12. évfolyam
Időtartam: 80–90 perc

 A vasfüggöny – Vas megyében (1946–1989)
A Border(hi)stories (1914–2022) – 100 év határtörténetei című nemzetközi projekt során a Savaria Múzeum munkatársai számos olyan visszaemlékezőt szólaltattak meg, akiknek az életét a vasfüggöny jelentős mértékben meghatározta. Vajon az osztrák-magyar határon felhúzott műszaki zár lebontásával végérvényesen lezárult a kölcsönös kirekesztettség és szembenállás korszaka?
Téma: oral history, médiaismeret, 1950–1970-es évek, határőrség
Tevékenység: csoportmunka
Korosztály: 7–12. évfolyam
Időtartam: 45–60 perc

Vizes Szombathely
Folyékony lételemünk ezúttal nem élettani, hanem történeti szempontból kerül a figyelem fókuszába. Városunk vizes kötődéseit hosszasan lehetne sorolni, csaknem lehetetlen, hogy minden vonatkozásról szó essék egy foglalkozás során. Néhány címszó a tarsolyunkból: aquaeductus, Kupai-kút, árvizek, Szent Flórián fogadalmi ünnep, Csónakázó-tó…
Téma: helytörténet
Tevékenység: csoportmunka
Korosztály: 5–9. évfolyam
Időtartam: 45–60 percSZOMBATHELYI KÉPTÁR
Kapcsolattartó: Bodorkós Orsolya múzeumpedagógus
Telefon: +36 20 277 4310
E-mail: bodorkos.orsolya@savariamuseum.hu
 
Kulisszák mögött…
Téma: betekintés a művészettel foglalkozó szakemberek munkájába. Egy művészeti kiállítótér működése. Házbejárás. Képtár kívül-belül. Interaktív foglalkozás.
Korosztály: 8–99 éves korig
Időtartam: 45–90 perc

Kortárs…
Téma: A kortárs művészet távolinak tűnő világa testközelből. Múzeumpedagógiai foglalkozás a Képtár időszaki, illetve állandó kiállításaira alapozva.
Tevékenység: az időszaki kiállítás anyagához és az érkező csoport korosztályához igazodva
Korosztály: 4–99 éves korig
Időtartam: 60–90 perc

Egyedi_darabok_témák_tárgyak_alkotások
Téma: Tárgyalkotás, alkotói anyagok és technikák – igény és megbeszélés szerint – a Képtár múzeumpedagógiai foglalkoztatójában.
Részvételi díj: egyedi árajánlat kérése szükséges!
Időtartam: megállapodás szerint
Alkalmanként fogadható létszám: 15–25 fő
Előzetes bejelentkezés szükséges az érkezés tervezett dátuma előtt minimum négy héttel!


SMIDT MÚZEUM
Kapcsolattartó: Nagy Adrienn múzeumpedagógus
Telefon: +36 94 311 038; +36 20 433 6340
E-mail: smidt.porta@gmail.com

Mesél a múlt – A szabadságharc emlékei
Téma: a Smidt Múzeum gazdag 1848–49-es gyűjteményére (fegyverek, neves személyiségek – Petőfi Sándor, Kossuth Lajos, gr. Batthyány Lajos stb. – emléktárgyai) építve felelevenítjük a forradalomhoz vezető út eseményeit, a márciusi ifjak színre lépését és a szabadságharc következményeit. 
Korosztály: óvodai csoportok, 1–8. évfolyam
Tevékenység: interaktív foglalkozás, tárgyalkotással
Időtartam: 60–90 perc (igény szerint)

Kincskereső kalandra fel!
Téma: a múzeum gyűjteményeinek, Smidt doktor kincseinek (korszakos) felfedezése.
Korosztály: 1–12. évfolyam
Tevékenység: interaktív csoportmunka vagy tárgyalkotás
Időtartam: 60–90 perc (igény szerint)

A művészet örök, az élet rövid… Életmód és művészet a 1819. században
Téma: stílustörténeti kiskalauz – műalkotások és használati tárgyak a hétköznapokból barokk, empire és biedermeier stílusban.
Korosztály: 3–12. évfolyam
Tevékenység: interaktív csoportmunka vagy tárgyalkotás
Időtartam: 60–90 perc (igény szerint)

“...csilingel, amerre jár” - Az utolsó szombathelyi villamos
Téma: a dualizmus és a szombathelyi villamosközlekedés története.
Korosztály: 3–12. évfolyam
Tevékenység: interaktív csoportmunka vagy tárgyalkotás
Időtartam: 60–90 perc (igény szerint)

Föltámadott a tenger - haditengerészek nyomában
Téma: a Monarchia évtizedei és a magyar haditengerészet múltja.
Korosztály: 3–12. évfolyam
Tevékenység: interaktív csoportmunka vagy tárgyalkotás
Időtartam: 60–90 perc (igény szerint)

SzerelMesék - Vissza a múltba!
Téma: titokzatos történetek nyomában, irodalmi barangolás, bepillantás híres történelmi személyek (Sisi, Napóleon, Liszt Ferenc, gr. Széchenyi István, Petőfi Sándor stb.) magánéletébe és szerelmi kalandjaiba.
Korosztály: 5–12. évfolyam
Tevékenység: interaktív csoportmunka
Időtartam: 60–90 perc (igény szerint)

A „Nagy Háború” – élet a fronton és a hátországban
Téma: az első világháború tárgyi emlékei a Smidt Múzeumban
Korosztály: 5–12. évfolyam
Tevékenység: interaktív csoportmunka vagy tárgyalkotás
Időtartam: 60–90 perc (igény szerint)

 
ISEUM SAVARIENSE
Kapcsolattartó: Kósi Anita múzeumpedagógus
Telefon: +36 20 503 2993
E-mail: iseumsavariense@savariamuseum.hu

Isis savariai otthona
Téma: játékos ismeretátadás az ókor emberének világlátásáról és vallásgyakorlásáról, a savariai Iseum régészeti emlékeinek bemutatása a helyreállított Isis-szentély, valamint az Isis savariai otthona című állandó kiállítás élményközpontú felfedezésével
Korosztály: 1–12. évfolyam
Időtartam: 60–90 perc
Tárgyalkotó kézműves tevékenység: római pénzmásolat készítése
 
Egyiptomban jártunk
Téma: régészeti gyűjtőszenvedély és a századfordulón tett egyiptomi utazások. Felidézzük Gothard Jenő és Gothard István 1908-as egyiptomi-szudáni útját, valamint a Nílus völgyének mítoszait az Isis savariai otthona című állandó kiállítás ókori egyiptomi egységének, a Gothard-hagyaték emlékeinek bemutatásával. Vajon hogyan kerültek Szombathelyre az egyiptomi tárgyak? Gyere el és találd ki!
Korosztály: 5–12. évfolyam
Időtartam: 60–90 perc
Tárgyalkotó kézműves tevékenység: amulett készítése
 
SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY
Bejelentkezés Bodorkós Orsolya múzeumpedagógiai koordinátornál
Telefon: +36 20 277 4310
E-mail: muzped@savariamuseum.hu

Udvardi Balázs fazekas vezetésével a város legjobban felszerelt keramikusműhelyében időszakosan meghirdetett workshopokon sajátíthatja el minden érdeklődőnk az agyag átalakításának módját egyedi múzeumpedagógiai foglalkozásainkon.
Kiknek ajánljuk programjainkat?
Az iskolás korosztály részére kiscsoportos foglalkozáson biztosítunk lehetőséget előre meghirdetett időpontokban műhelymunkára (agyagozás, korongozás, agyaggrafika).
A foglalkozások 2024-ben az alábbi napokon 10.00–14.30-ig igényelhetők:
szeptember 20., 27.;
október 4.; 11.; 18.; 25.;
november 15.; 22.;
december 13.
 
Időtartam: 60–90 perc
Részvételi díj: egyedi árajánlat kérése szükséges!
További tematikus workshopjainkról, alkotói programjainkról, a részvételi díjról, időpontjainkról honlapunk múzeumpedagógia lapfülén tájékozódhatnak.
A részvétel minden esetben regisztrációhoz és előzetes bejelentkezéshez kötött!
Bejelentkezés: a tervezett programot megelőzően minimum két héttel, a megadott elérhetőségen.
 
VASI MÚZEUMI LÁTVÁNYTÁR
 Kapcsolattartó: Szalai Kata múzeumpedagógus
Telefon: +36 20 275 2552
E-mail: zatonyi.kata@savariamuseum.hu

Detektívek a természetben
Téma: A Látványtár természettudományi gyűjteményének megismerése játékosan.
Tevékenység: csapatjáték
Korosztály: 1–8. évfolyam
Időtartam: 60–90 perc
 
„Madarat tolláról…”
Téma: Ismerkedés a hazánkban előforduló városi és erdei madarakkal.
Tevékenység: kézműves foglalkozás
Korosztály: 1–8. évfolyam
Időtartam: 60–90 perc
 
Mesél az erdő
Téma: A hazánkban előforduló erdei állatok, a védett állatok, a vadászat és a természetvédelem fontosságának megismerése.
Tevékenység: kézműves foglalkozás
Korosztály: 1–8. évfolyam
Időtartam: 60–90 perc
 
VASI SKANZEN
Kapcsolattartó: Sztankovánszki Zita múzeumpedagógus
Telefon: +36 94 311 004
E-mail: sztankovanszki.zita@savariamuseum.hu

A FALU HASZONÁLLATAI
Téma: négylábúak és szárnyasok a régi falusi gazdálkodásban.
Tevékenység: az állandó kiállítás megtekintéséhez igazodva, tárgyalkotó foglalkozással
Korosztály: 4–18 éves korig
Időtartam: 60 perc

“MADÁRKÁM-MADÁRKÁM”
Program gyakorisága: az időszaki kiállítás időtartamában
Téma: Madarak a magyar népi díszítőművészetben.
Tevékenység: interaktív tárlatvezetés az időszaki kiállításban, tárgyalkotó foglalkozással
Korosztály: 4–99 éves korig
Időtartam: 70 perc

MARS A HÁLÓÉRT!
Téma: A népi halászok az elmúlt évszázadban rengeteg halat fogtak ki a vizeinkből különböző hálók segítségével, de vajon azok használatát és ismeretét tudjuk-e? A múzeumpedagógiai foglalkozás segít megérteni a hálók elkészítési technikáját, valamint bepillantást enged az öreg halászok életmódjába.
Tevékenység: ismeretszerző foglalkozás és interaktív csoportmunka; tárgyalkotási lehetőség
Korosztály: 10–99 éves korig
Időtartam: 60 perc

AZ EMBERI ÉLET FORDULÓI
Téma: Az emberi élet szokásainak és ünnepeinek megismerése.
Tevékenység: ismeretszerző és interaktív múzeumpedagógiai foglalkozás
Korosztály: 16–99 éves korig
Időtartam: 60–90 perc
 
INTERAKTÍV HON- ÉS NÉPISMERETI ÓRA
A felsorolt témák közül egy témakör valósul meg a múzeumpedagógiai foglalkozás során.
Választható témák:
·         Az én világom (család és rokonsági rendszerek; munkamegosztás)
·       Élet a faluban és a házban (állattartás; ház körüli munkák; vallás és egyház szerepe az ember életében; társadalmi osztályok)
·         Jeles napjaink és szokásaink (egyházi és világi ünnepek; az emberi élet fordulói)
·         Történelmi múltunk (a paraszti élet megjelenése, fejlődése Magyarországon)
Tevékenység: ismeretszerző és szerepjátékos foglalkozás
Korosztály: 12–18 éves korig
Időtartam: 90 perc
 
Állatok világnapja
2024 októberében a Vasi Skanzenben szeretettel várunk minden óvodai és kisiskolás csoportot az Állatok világnapja és magyar népmese napja rendezvényre!
A program kedvezményes áron, kizárólag előzetes regisztrációval vehető igénybe.
A regisztrációról a savariamuseum.hu oldalon, a rendezvényt megelőzően tájékozódhatnak.
 
 
PROJEKTNAPOK
Helyszín: kérés alapján bármely tagintézményünkben
Tartalom: múzeumi gyűjteményre alapozottan a csoportok igényeinek megfelelően
Időtartam: megállapodás szerint
Kapcsolattartó: Czenki Zsuzsanna általános igazgatóhelyettes
E-mail: czenki.zsuzsanna@savariamuseum.hu
Részvételi díj: árajánlat kérése szükséges!

PROJEKTNAPOKRA AJÁNLJUK:

Múzeum-puzzle
Fedezd fel a szombathelyi múzeumokat játékosan!
Bemutatkozik az Iseum Savariense, a Savaria Múzeum, a Szombathelyi Képtár, a Smidt Múzeum, a Vasi Skanzen, a Vasi Múzeumi Látványtár.
Korosztály: 1–12. évfolyam
Időtartam: megállapodás szerint
Részvételi díj: árajánlat kérése szükséges!
A programon történő részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött!

Fedezd fel a Látványtárat!
A Vasi Múzeumi Látványtár gyűjteményét felfedezni hatalmas élmény minden korosztálynak. Interaktív, játékos foglalkozások a néprajzi, természettudományi és régészeti gyűjtemény megismerésével.
Ajánlott korosztály: 1–8. évfolyam
Időtartam: 3 x 45 perc
Részvételi díj: árajánlat kérése szükséges!
A programon történő részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött!

Mese-nap
A népmeséket minden gyermek ismeri. A múzeumpedagógiai projektnap résztvevői felelevenítik a szájról szájra szálló meséket és legendákat, ismereteket gyűjtenek a népmesék világáról, a népi kultúráról és életmódról.
Játékos, interaktív program szabadtéren és a Skanzen épületeiben.
Ajánlott korosztály: 1–5. évfolyam
Időtartam: megállapodás szerint
Részvételi díj: árajánlat kérése szükséges!
A programon történő részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött!
ITT IS TALÁLKOZHATSZ VELÜNK
MÚZEUMI RENDEZVÉNYEINK:
A Savaria Múzeum rendezvényein múzeumpedagógusaink idén is érdekes, kreatív foglalkozásokkal várják a kicsiket és a nagyokat:
Kutatók éjszakája
Szent Márton-napi vásár
Karácsonyi vásár
Húsvéthétfő
Régészet napja
Múzeumok éjszakája
SZAKKÖRÖK, KLUBFOGLALKOZÁSOK, NYÁRI NAPKÖZIS GYERMEKTÁBOR
 
SAVARIA MÚZEUM

Vasi Múzeumbogár Klub
Kapcsolattartó: Tóth Kálmán múzeumpedagógus
Telefon: +36 94 501 948; +36 30 973 3328
E-mail: titkar@muzeumbarat.hu
A Vasi Múzeumbarát Egylet ifjúsági csoportja, a Vasi Múzeumbogár Klub nyitott minden ifjú múzeumbarát előtt. Klubfoglalkozások a Savaria Múzeumban péntekenként 15 órakor.

SAVARIA MÚZEUM

Régésztábor
Kapcsolattartó: Tóth Kálmán múzeumpedagógus
Telefon: +36 94 501 948; +36 30 973 3328
E-mail: titkar@muzeumbarat.hu
A Savaria Múzeum és a Vasi Múzeumbarát Egylet közös szervezésű táborát a régészet iránt érdeklődő 5–8. évfolyamos diákoknak ajánljuk.
Tervezett időpont: 2025 júliusa.
 
A programváltozás jogát fenntartjuk!
Savaria Múzeum
9700 Szombathely, Kisfaludy Sándor u. 9.

Felelős kiadó: Csapláros Andrea múzeumigazgató