SAVARIA - Megyei Hatókörű Városi Múzeum

EUREVITA Pannonia

Támogató program: INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Program
Projekt címe: Fenntartható és határon átnyúló keretfeltételek megteremtése a kulturális örökség és ritka mesterségek megőrzésére
Rövid cím: EUREVITA Pannonia
Projekt azonosító: ATHU139
Projekt időtartama: 30 hónap (2020.03.01. - 2022.08.31.)
 
Projektpartnerek:
LP1 - Berufsförderungsinstitut Burgenland (Vezető Partner)
PP2 - Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum
PP3 - Göcseji Múzeum
PP4 - Sekem Energy GmbH – Sustainable Solutions
 

A Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum partner projektrészének teljes költségvetése: 192 000 EUR,

Pénzügyi hozzájárulások: 85% ERFA finanszírozás, 10% automatikus nemzeti társfinanszírozás, 5% önerő

 
Projekt összefoglaló
Az osztrák-magyar határrégiót közösen fejlődő gazdasági, munka- és kultúrtérségnek tekinthetjük. A régió közös kulturális örökségének egyik fontos megnyilvánulása a hagyományos, történelmi gyökerekkel bíró mesterségek megléte. Mint sok más határ menti régióban, itt is hiányzik a kézműves technikák fenntartásához szükséges, egységes, szabadon hozzáférhető, modern képzési struktúra. Ezen hagyományos szakmák negatív megítélése, valamint a megőrzésükre tett intézkedések hiányosságai miatt, ezen mesterségek hamarosan feledésbe merülnek. Eltünésükkel az örökségül hagyott kulturális infrastruktúra (pl. várak, kolostorok) és más, immateriális kultúrjavak megőrzése is nehézségekbe fog ütközni. A probléma a régió teljes egészét érinti, így a megoldáskereséshez is olyan határon átnyúló, innovatív intézkedésekre van szükség, melyek a teljes programterület javát szolgálják. A projekt célja, a hagyományos mesterségek újjáélesztése határon átnyúló újszerű intézményi együttműködések, innovatív képzések és a nyilvánosságot vonzó kommunikációs intézkedések segítségével. Ennek érdekében, a jelenlegi helyzet elemzése és az összes rendelkezésre álló adat előkészítése után, új tantervek, vizsgarendszerek, tanúsítási folyamatok kifejlesztését és gyakorlati alkalmazását tervezzük. A korszerű elemzési-, képzési-, és tanácsadási módszertan, valamint az újfajta intézményi együttműködés révén egy élénkítő munkagazdasági struktúra jön létre, amelynek célja ezen ritka kézműves technikák fenntartható megőrzése, átadása, valamint gyakorlati és gazdasági alkalmazása. Az EUREVITA SIAT 285 projekttel együtt létrehozott kézműves akadémia biztosítja a fenntarthatóságot, még a program régión és a projekt időtartamán túl is.
 
A  projekt átfogó célja:
A projekt átfogó célja, a határrégió lakossága interkulturális képességének és munkaerő-mobilitásának erősítése közös oktatási kezdeményezések és szakképzések révén.

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing
Kiválasztás engedélyezése Összes engedélyezése