KéptárLEG - Csirkeragu '81 végén

A Képtár LEGikonikusabb alkotása: Nyári István: Csirkeragu ’81 végén
 - egy derűs színekkel megfestett hétköznapi jelenet -
 
Vászon alap, akril, tempera. Mérete:1,91 x  2,51 m. Megtalálható rajta a fotórealista stílus összes jellegzetessége: apró részletek felnagyítása, esetlegesnek tűnő, fotószerű képkivágás és ábrázolásmód. A festmény egy diapozitív fotó alapján készült, egy nagyméretű diavetítő boksz, egy tükör és egy plexilap segítségével. Nyári hónapokig egy félsötét szobában, 85 százalékán ecsettel,15 százalékán szórópisztollyal festette.
A frizurák, öltözékek, a berendezés és a tárgyak a színtiszta nyolcvanas éveket idézik.       
A művész beszámolói alapján beazonosíthatóak a képen szereplő emberek és a helyszín. A hölgy, aki éppen eszik, Kis-Kovács Zsuzsa, a művész barátja. A jobb alsó sarokban profilból látható férfi Méhes Lóránt festőművész. A konyhabelső és berendezési tárgyai - egy budapesti, VII. kerületi lakás szuterénje, a művész reklámgrafikai műterme. Barátok és művészek akkori kedvelt közösségi tere.
Az alkotás 1985 és 2019 között 11 kiállításon volt látható, ebből hat alkalommal különböző múzeumok tematikus tárlatain.
Nyári István (1952-   ) 1977-ben végzett a Budapesti Iparművészeti Főiskola reklámgrafika szakán. A ’80-as évek elején reklámgrafikusként, látvány- és arculattervezőként, festőként tevékenykedett. A kilencvenes években New Yorkban, a 2000-es években Brüsszelben, Londonban, Budapesten is alkotott. Saját munkásságát kívülálló pop-szürrealistaként aposztrofálja.1976 óta vesz részt itthon és külföldön egyéni és csoportos kiállításokon. Munkái New Yorktól Szombathelyig megtalálhatóak köz- és magángyűjteményekben.

Ide kattintva megnézheted ajánló kisfilmünket!

Bodorkós Orsolya
múzeumpedagógus
Szombathelyi Képtár