SAVARIA - Megyei Hatókörű Városi Múzeum

Ízeltlábúak gyűjteménye

A gyűjtemény a hazai közintézményekben őrzött kollekciók közül a legteljesebben reprezentálja Nyugat-Magyarország rovarvilágát. Eső darabjai a 19. század elejéről származnak. Jelentős gyarapodás köthető az 1930-as évekbeli Kőszeg környéki gyűjtésekhez, illetve az Alpokalja Természeti Képe és az Őrség Természeti Képe kutatási programokhoz. A kollekcióban a lepkék (Lepidoptera) és bogarak (Coleoptera) példány- és fajszáma a meghatározóan magas. Említést érdemel az Irán területéről származó bogáranyag. A gyűjtemény több faj paratípusát is tartalmazza. A térség állattani kutatástörténetét feldolgozó munkák az egyes rovarrendek kutatástörténetét részletesen bemutatják, és a gyűjtemény adatainak jelentős hányada publikált. Napjainkban a Földön élő fajok döntő többségét rovarok alkotják. Ennek érzékeltetésére kiválóan alkalmas az a sokszínűség, amit a gyűjtemény megjelenít.
A gyűjtemény mintegy 173 000 preparált példányt tartalmaz, de szükséges megemlíteni a közel 165 000 preparálatlan, fiolában tárolt parazitoid darázspéldányt is. Kurátor dr. Vig Károly.

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing
Kiválasztás engedélyezése Összes engedélyezése