A projekt leírása

e-documenta Pannonica
Az e-documenta Pannonica projekt a partnerek térségében lévő kulturális örökségre vonatkozó adatok szakmai értelmezési hiányával, netán téves értelmezésével és felhasználásával foglalkozik, majd az eredményeket közhasználatra bocsátja.

Az öt kulturális intézmény tartós partnerséggel a határon átnyúló térség kiválasztott 124 településének kulturális örökségére vonatkozó hiteles régészeti, néprajzi, kultúrtörténeti és biográfiai adatok alapján egy interdiszciplináris adatbázist hoz létre. Általános cél a térség kulturális örökségére vonatkozó szakszerű adatok bővítése, elérhetőségük javítása. A települések kulturális örökségéről egységes módszertan alapján kialakított adatbázis által lehetővé válik a kistelepülések promóciója, turisztikai kínálatának bővítése és új turisztikai tartalmak létrehozása.

A projekttermék egy háromnyelvű web-portál lesz: szakszerű adatbázisra épülő interaktív térképpel, amely az adatokat közérthető módon bocsátja közhasználatra. A mobil alkalmazással is elérhető portált a turisztikai szolgáltatók, a helyi közösségek, az iskolások, a pedagógusok, az idegenvezetők és mások is hasznosíthatják.

A projekt fő terméke a közös, fenntartható, nyilvános adatbázis lesz és a közös információs iroda.

Kulcsfontosságú a komplex örökségvédelemre és értelmezésre szakosodott múzeumok és levéltárak, valamint az ezeket az adatokat a turisztikai kínálatba beépítő turisztikai szervezetek partnersége.

Lényeges a projekt határon átnyúló jellege. Az innovatív jelleg úgy valósul meg, hogy a levéltárakban és múzeumokban elkészül a településekre vonatkozó adatbázis, amellyel lehetővé válik az adatok különféle célokra történő tartós felhasználása.


A projektben résztvevő partnerek: Muraszombati Muravidéki Múzeum (vezető partner), a Maribori Területi Levéltár, a Belatinci Kulturális és Idegenforgalmi Intézet, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum, Magyar Nemzeti Levéltár – Vas Megyei Levéltár.