Guide Now multimédiás tárlatvezető rendszer

Projekt azonosítószám: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01406
 
Kedvezményezett neve: SAVARIA MEGYEI HATÓKÖRŰ VÁROSI MÚZEUM
 
Projekt címe: Guide Now multimédiás tárlatvezető rendszer kiépítése a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeiben
 
A Projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.12.30.
 
A Támogatás intenzitása: 100%
 
A szerződött támogatás összege: 3 000 000 Ft
 
A projekt tartalmának bemutatása:
 
A projekt célja, hogy hozzájáruljunk Szombathely kulturális értékeinek vonzó és piacképes, 21. századi módon történő felmutatásához. A projekt specifikus célja a tudás-kultúra, a helyi örökség, művészeti és tudományos potenciál erősítése.
A Guide Now applikációs alkalmazás segítségével feldolgozzuk a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum tagintézményeinek állandó kiállításait, így azokat a látogatók számára kényelmes és személyre szabható formában is közre adhatjuk. A Guide Now applikációs rendszer kiépítésével, a 21. század kihívásainak megfelelő, egységesített multimédiás tárlatvezető rendszer jön létre.
Az alkalmazás célja, hogy a látogatók a saját mobiltelefonjukon keresztül férjenek hozzá a kapcsolódó médiaanyagokhoz, így nincs szükség újabb speciális céleszközökre, sorban állásra és kiszolgáló személyzetre. A látogatók a saját, jól megszokott telefonjukat, tabletjüket használhatják, amely így még közvetlenebb élményt nyújt számukra, hiszen a saját tempójuknak és érdeklődésüknek megfelelően nézhetik végig a kiállítást. A multimédiás, kapcsolódó tartalom lehet szöveg, hang, fotó, 360 fokos kép, vagy akár háromdimenziós modell, animáció és videó is. A látogatók eszközeit, a bejáratnál vagy a pénztárnál elhelyezett apró szerver szolgálja ki tartalommal WiFi-kapcsolaton keresztül, amelyről szintén ez a számítógép gondoskodik. Nincs szükség tehát internetre, és nem kell WiFi-jellel lefedni a teljes tárlatot sem. Az elérést elegendő a belépésnél biztosítani.
A Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum kiállításainak digitális tartalma eddig helyhez és platformhoz kötött volt, viszont a virtuális tartalom közzététele korlátlan információelérést biztosíthat.
A tárlatvezető alkalmazás bevezetésének célja, hogy a múzeum egy 21.századi kommunikációs csatornán keresztül nyújtson olyan szolgáltatást, amely jobban elmélyíti a helyi kultúra és történelem ismereteit a látogatóba.
Az applikációt a projektmegvalósítás során a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum 5 intézményegységében vezetjük be. A projekt fizikai lezárását követően távlati célunk az, hogy az applikációs rendszert fenntartsuk, működtessük, annak tartalmát folyamatosan frissítsük és a múzeumlátogatók körében eredményesen hasznosíthassuk.

Sajtójákoztató a GuideNow applikációról - 2022. február 21. Smidt Múzeum

Sajtóközlemény