SAVARIA - Megyei Hatókörű Városi Múzeum

Ingyenes tárlatvezetések május 18-án

INGYENES TÁRLATVEZETÉSEK A MÚZEUMOK VILÁGNAPJÁN

2024. május 18. (szombat) 10.00

SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Derkovits 130
Ingyenes tárlatvezetés az időszaki kiállításban
Derkovits 130
Derkovits Gyula születésének 130. évfordulóján a Szombathelyi Képtár reprezentatív, átfogó kiállítással tiszteleg a festő-óriás előtt. A tárlatvezetésen, a tizenegy egységbe rendezett kiállítási koncepción túl az érdeklődők megismerkedhetnek a Szombathelyi Képtár létrejöttének történetével is. Az intézményt ugyanis azzal a céllal hoztak létre, hogy Derkovits Gyula művészi hagyatékának méltó helye és emlékének ápolója legyen.
Tárlatvezető: Cebula Anna művészettörténész, igazgató, kurátor
A tárlatvezetés a Derkovits 130 – Kényszerű különállás Derkovits Gyula művészetében című kiállítás záróeseménye.
 
Május 18. (szombat) 11.00
ISEUM SAVARIENSE
Cezaromán Cézárok
Ingyenes tárlatvezetés

Cezaromán Cézárok 

Uralkodóként nem csak lehetőség, de kötelesség is a parancsolás. Meghozni olykor bizony nehéz döntéseket, élet és halál uraként egy dominanciára épülő társadalomban. Kérdés persze, mikor veti el a sulykot? És ki ítéli meg tetteit? Sétánk térben kis, időben nagy távlatokat felölelve, érinti a császárkor nagy botrányait.

Tárlatvezető: Katona Ádám
 
 
Május 18. (szombat) 14.00
SMIDT MÚZEUM
EMPIRE – luxus, elegancia és monumentalitás. Művészi stílus egy birodalom szolgálatában
Ingyenes tárlatvezetés
EMPIRE
A Smidt Múzeum első emeleti empire termében láthatóak a gyűjtemény 18. század végéről és 19. század elejéről származó emlékei, melyeket ezúttal sokkal nagyobb részletességgel ismerhetnek meg a tárlatvezetésre ellátogató vendégek. Az itt kiállított bútorok, porcelánok, festmények, órák és ezüsttárgyak története mentén nemcsak az empire stílus eredete, főbb jellemzői kerülnek terítékre, hanem a korszaknak nevet adó és a szunnyadó klasszicizmust „lángra lobbantó” Bonaparte Napóleon és kora, vagyis a Francia Császárság alig egy évtizede.
 
Tárlatvezető: Nagy Adrienn történész, múzeumpedagógus
 
Május 18. (szombat) 15.00
SAVARIA MÚZEUM
A rézkor a Nyugat-Dunántúlon
Ingyenes tárlatvezetés
A rézkor a Nyugat-Dunántúlon
A soron következő "időutazásunk" 6500 évvel ezelőtt veszi kezdetét és jelenkorunktól számítva kb. 5000 évvel ezelőtt ér véget. A régészet ezt az őstörténeti időszakot nevezi a Kárpát-medencében rézkornak. A korábbi, újkőkori időszakhoz viszonyítva, sok jelentős, az emberi társadalmak további történetét meghatározó változás ment végbe (pl. fémkohászat, kerék feltalálása). Ezek a technikai újítások mozgatták azokat a gazdasági és társadalmi változásokat, melyek az államok, birodalmak létrejöttéhez vezettek. E rejtélyes és alig ismert korszak nyugat-dunántúli, elsősorban Vas megyei emlékeit próbáljuk meg szóra bírni a tematikus tárlatvezetés segítségével.
Tárlatvezető: Varga Péter (Cserga)
 
Május 18. (szombat) 15.00
VASI SKANZEN
Takarítási és tisztálkodási szokások falusi környezetben
Ingyenes tárlatvezetés
Takarítási és tisztálkodási szokások falusi környezetben
A tárlatvezetésen megismerhetjük az előző évszázadok Vas vármegyei falvaiban élők tisztálkodási szokásait, valamint az ahhoz használatos eszközök alkalmazását, pl. a mángorló használatát vagy a házi szappan készítését. A Vasi Skanzen házaiban kiállított műtárgyak segítségével bepillantást nyerhetünk az elmúlt korok paraszti családjainak hétköznapjaiba.
Tárlatvezető: Sztankovánszki Zita múzeumpedagógus
 
Május 18. (szombat) 16.00
J. P. I. ROMKERT
Költő veszélyes vizeken: Devecseri Odüsszeia
Ingyenes vezetés
Devecseri Gábor
Ha irodalmunkban József Attila a nagybetűs Költő, akkor Devecseri Gábor (1917–1971) a Műfordító par excellence. És persze költő a Nyugat harmadik nemzedékéből. És klasszika-filológus, természetesen. Ám mégis, a műfordítás áll esetében mindenek felett. Hegelt parafrazálva: ha mi, magyarok Homéroszra nézünk, egy kicsit mindig Devecseri néz vissza ránk. Ugyanis, miután 21 évesen(!) kiadja a komplett Catullust, 1939-ben és 1941-ben megjelennek fordításában a homéroszi himnuszok – mindhárom kötet nagy ívű bevezető tanulmányát a kiváló Kerényi Károly írja –, melyeket 1947-ben a magyar nyelvű Odüsszeia, 1952-ben az Iliász követ, teljessé téve a magyar Homéroszt. Egy következő csúcsteljesítmény az 1964-es Ovidius: Átváltozások. Mint kortársait, őt is keményen megpróbálta a történelem: a Vészkorszak zsidó származású túlélőjeként a nácizmus Szküllájától megmenekül, de vajon a sztálinizmus Kharübdiszét elkerülte-e, elkerülhette-e a XX. század örökké szerelmes, magyar Odüsszeusza? Halála egy nagyszerű műfordítói, jelentős irodalmi, és vitatható erkölcsi-politikai értékű életmű végére tett pontot, fájdalmasan korán.
A vezetést tartja: Simon Gábor tárlatvezető
 

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing
Kiválasztás engedélyezése Összes engedélyezése