Bezár a "vadászat" kiállítás

Kedves Látogatóink!

2022. február 7-től bezár a Savaria Múzeum Vadászat - Közel a természethez című időszaki kiállítása. 
Az utolsó látogatási nap: 2022. február 6. 18 óráig.

Záró program: 
"Vadászat, boldogság" - ingyenes tárlatvezetés 2022. február 6-án 15 órakor

Ernest Hemingway Afrikai vadásznaplójából választottuk a címet. Hemingway még egy érintetlenebb Afrikában vadászott, ami napjainkra már csak az emlékekben él tovább, eltűnt, átalakult, jobbára elüzletiesedett. Ha most valaki azzal kérkedik: – Afrikában vadásztam!, az jobbára befizetett, kéthetes „kalandot” jelent.
Hemingway naplója számos kritikát kapott, mert az író őszinte részletességgel számolt be az állatok leöléséről, a vérről, a vadászat nyers valóságról. De írt a nyomolvasás, a cserkelés szépségéről, a megsebzett vad utánkeresésének izgalmairól is. Számára mindez együtt jelentette a vadászatot és a boldogságot.
Korai természet- és madárvédőink, így Chernel István is, egyben vadászok is voltak. Számukra a madár- és a természetvédelem gyökeresen mást jelentett, mint mostanában. Az egykori lőlapok tanúsága szerint egy-egy vadászat valójában mészárlás volt, mindenre lőttek, ami élt és mozgott. A napjainkban védett ragadozómadarak ráadásul kiemelt célpontot jelentettek. Hogyan lehetett ezt összeegyeztetni természetvédő mivoltukkal?
Tárlatvezetésünk során erre a sokunkat izgató kérdésre is választ keresünk.
Tárlatvezető: dr. Vig Károly tudományos igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
 
Ezzel a tárlatvezetéssel bezár a Savaria Múzeum VADÁSZAT - Közel a természethez című időszaki kiállítása.