VADÁSZAT - Közel a természethez

VADÁSZAT – KÖZEL A TERMÉSZETHEZ
Savaria Múzeum 2020. november 27. – 2021. augusztus 31. 
Kiállításmegnyitó a Savaria Múzeum Facebook-oldalán: 2020. november 27. 10.00

 
A kiállítás látványos válogatása a Föld számos területéről származó vadászati emlékeknek: trófeáknak. Bemutatja a megélhetési és presztízsvadászat módszereit, eszközeit, az ember által végzett szelekció vadállományra gyakorolt hatását.
A kiállítás központi eleme két nagy dioráma: a jellegzetes Vas megyei tájrészlet fényképe előtt felépített erdőszélen és réten nagy- és apróvadakat vehet szemügyre a látogató. Az egyes fajok évszakok és vadászati időszakok szerint jelennek meg: tavasszal az erdei szalonka-húzás, nyáron az őz, ősszel a gím és dám bikák, télen a vaddisznó és a róka adja a fő látványelemet. A népi vadászat néhány formájából is ízelítőt kap a látogató: egyebek mellett csapóvasak, hurkok és a rigászat kellékeinek bemutatásával.
A kiállítás látványos elemei Magyarország jellemző vadfajainak trófeái. Az őzagancsokból épített piramis a genetikai változatosságot, a mennyiség és a minőség viszonyát szemlélteti, míg a szarvasagancsok, vaddisznóagyarak, koponyák és mellpreparátumok az elejtés élményét idézik fel.
A sportvadászok hazai és egzotikus tájakon terítékre hozott zsákmánya a „vadászszobában” tekinthető meg, ahol Európa hazánkhoz közeli hegyvidékeiről például barna medve, zerge, mormota, havasi hófajd, nyírfajd, siketfajd kapott helyet.  
Ázsia jelenleg még kevésbé felkapott vadászaink körében. A hajdani orosz kapcsolatok felhasználásával azonban az ezredfordulón többen vadászhattak az Urálban, közülük Pődör Miklós hagyatékának felhasználásával mutatunk be néhány trófeát.
A 21. században sok vadász számára vált elérhetővé Afrika. A modern szafarik trófeái jelennek meg az Afrika falon (nagy kudu, nyársas antilop, jávorantilop, gnúk, varacskosdisznók, stb.) elsősorban Pődör Miklós hagyatékának felhasználásával, a Savaria Múzeum saját műtárgyaiból.
A kiállításon egy fegyverfalat is kialakítottak, ahol minden eszköz, ami a vadászathoz szükséges, megjelenik, a fegyverektől a vadhálóig. Az ázsiai eredetű, a magyarok által is magas szinten művelt vadászati technikát, a solymászatot pedig a Vas megyei és egyben a magyar solymászközösség kiemelkedő alakja, Bechtold István eszközeinek segítségével lehet megismerni.
A kiállítás külön egységet szentel két Vas megyei családnak: a Chernel István által gyűjtött vagy vásárolt madárpreparátumok mellett Almásy György és fia, László ázsiai és afrikai útjairól származó trófeák jelentenek igazi csemegét a vadászat iránt érdeklődő közönségnek.
 


2020. november 27-én 18.00-tól a Savaria Múzeum Facebook-oldalán
KUTATÓK ÉJSZAKÁJA - online
 
Kisfilmek:
- Mini tárlatvezetés a "Közel a természethez" elnevezésű, új időszaki kiállításban Dankovics Róberttel, a kiállítás kurátorával                               
- Szelíd vad rítus -  Szendi Péter fotóriporter előadása                                  
- Egy XVIII. századi puska restaurálása - Kiss Ernő Csaba fém szakrestaurátor előadása  
- Madármentők - a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont filmje
                       
Múzeumpedagógia: 
- Vadonjó ajándéktasak készítése - Bodorkós Orsolya múzeumpedagógussal
- Madarat tolláról - készíts színes könyvjelzőt! - Zátonyi Kata múzeumpedagógussal