SAVARIA - Megyei Hatókörű Városi Múzeum

Szent Márton nyomában - Legenda és valóság

SZENT MÁRTON NYOMÁBAN
Legenda és valóság
Előadássorozat
2018. tavaszi félév

Savaria leghíresebb szülöttéről, Szent Mártonról, a későbbi tours-i püspökről ma is sok helybéli legenda él Szombathelyen. Az előadássorozat ezeknek a színes történeteknek ered a nyomába. Megvizsgálja állításaikat és összeveti őket a fennmaradt hiteles írott forrásokkal és a rendelkezésre álló régészeti leletekkel. A tavalyi évben megalakult Szent Márton Intézet által megtartott kurzus ismeretátadáson túlmutató célja elsősorban az adatgyűjtés egy valóban hiteles Szent Márton-kép kialakításához.
Helyszín: Savaria Múzeum, Kőtár
Előadó: dr. Kiss Gábor régész
-----------------
2018. február 14. szerda, 17.00
Szent Márton születési ideje
A hagyomány szerint Szent Márton Kr. u. 316-ban látta meg a napvilágot. Ennek a nevezetes időpontnak az 1700. évfordulóját ünnepelte Szombathely városa 2016-ban. Ám Sulpicius Severus által írt életrajzának pontosan keltezhető adatai egy két évtizeddel későbbi dátumot valószínűsítenek. Melyik lehet hát az igazi születési év, és mi lehet az oka a tévedésnek?
 ------------------
2018. március 21. szerda, 17.00
Szent Márton születéshelye
Mindenki úgy tudja, hogy Szent Márton a mai Szombathely területén állt egykori római coloniában, Savariában született. Kár, hogy életrajz írója, Sulpicius Severus Márton születéshelyéről egy szót sem írt. De hogyan értelmezhetjük akkor sorait? És miképpen alakult ki az a vélekedés, hogy ő a mai Szent Márton-templom részét képező Szent Márton-kápolna helyén született?
 ------------------
2018. április 11. szerda, 17.00
Szent Márton hazatér
A legenda úgy meséli, hogy katonai szolgálatának letelte után Márton hazatért szülőhelyére, hogy meglátogassa idős szüleit. Ez azonban nem olvasható ki a Sulpicius Severus által összeállított életrajzból, miként az sem, hogy az ariánusokkal történt összetűzése is Savariában történt volna. Mi lehetett a valódi színhelye ezeknek az eseményeknek?
 ------------------
2018. május 16. szerda, 17.00
Szent Márton keresztel
Életrajzából tudjuk: Márton főleg azért jött haza, hogy megtérítse szüleit. Ez részben sikerült is neki, hiszen édesanyja megtért, ám veterán édesapja megmaradt korábbi hitében. Ehhez a részlethez fűzi hozzá a legenda azt a jelenetet, amikor Márton meg is kereszteli édesanyját. De volt-e joga neki egyáltalán keresztelni? És főként mindezt egy egyszerű kútnál megtenni?
 ------------------
 2018. június 1. péntek, 16.00 --- Találkozás a Szent Márton-templom előtt
Séta Szent Márton „szülőhelyén”
Az előadásokban elhangzott legendás események állítólag mind a mai Szent Márton-templom környékén történtek meg. Márton az itt álló szülőházban látta meg a napvilágot, és ide is tért vissza idős szüleihez. Édesanyját is a házuk udvarán lévő kútnál keresztelte meg. Sétánk alkalmával elsősorban ezeket a színhelyeket keressük fel, de szétnézünk a szülőház környékén is!

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing
Kiválasztás engedélyezése Összes engedélyezése