KÉPTÉR - Falu és város

Falu és város kapcsolata  - Szombathely példáján
Megnyitó: 2019. október 17. 17.00

A Képtér sorozat negyedik kiállítása Szombathely és a környező települések kapcsolatát mutatja be. Szombathely, a püspöki mezőváros uradalmának részei voltak évszázadokon át a püspöki falvak: (Ó)Perint, majd Újperint, továbbá Szentmárton és Zanat. A környező települések később sorra beolvadtak a városba, így lett Szentmárton, Olad, Kámon, Herény, Zanat, Hermán, Szentkirály és Szőllős is Szombathely része.

A város és a falu kapcsolatrendszerét nyolc témakörben mutatja be a kiállítás: kereskedelem, szolgáltatás; szövetkezetek, egyesületek; munka; iskola; egyházi kapcsolat; egészségügy; közlekedés, infrastruktúra; a falu, mint a városi ember szabadidős tere.

A megnyitó után:
Én elmentem a vásárba…
KÉP-TÉR előadássorozat 4.
Előadó: dr. Horváth Sándor néprajzkutató
Az előadás azt a témát járja körül, hogyan jelenik meg a falu a városban. Mindez főként a kereskedelem és a szolgáltatás terén tetten érhető. A falu élelmiszerei, a falusi kézművesek, iparosok termékei a rendszeresen megtartott vásárokon jelennek meg a városban. Korabeli fotók és leírások tanúskodnak például a hordozás és szállítás eszközeiről, és arról, hogy milyen szerepet játszottak a heti vásárok a magán- és a közszféra ellátásában. Az előadó a régi dokumentumok, fényképek segítségével az egykori vásárok rekonstruálására vállalkozik.  


Az előadássorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

http://www.nka.hu/