SAVARIA - Megyei Hatókörű Városi Múzeum

KÉPTÉR - Falu és város

Falu és város kapcsolata  - Szombathely példáján
Megnyitó: 2019. október 17. 17.00

A Képtér sorozat negyedik kiállítása Szombathely és a környező települések kapcsolatát mutatja be. Szombathely, a püspöki mezőváros uradalmának részei voltak évszázadokon át a püspöki falvak: (Ó)Perint, majd Újperint, továbbá Szentmárton és Zanat. A környező települések később sorra beolvadtak a városba, így lett Szentmárton, Olad, Kámon, Herény, Zanat, Hermán, Szentkirály és Szőllős is Szombathely része.

A város és a falu kapcsolatrendszerét nyolc témakörben mutatja be a kiállítás: kereskedelem, szolgáltatás; szövetkezetek, egyesületek; munka; iskola; egyházi kapcsolat; egészségügy; közlekedés, infrastruktúra; a falu, mint a városi ember szabadidős tere.

A megnyitó után:
Én elmentem a vásárba…
KÉP-TÉR előadássorozat 4.
Előadó: dr. Horváth Sándor néprajzkutató
Az előadás azt a témát járja körül, hogyan jelenik meg a falu a városban. Mindez főként a kereskedelem és a szolgáltatás terén tetten érhető. A falu élelmiszerei, a falusi kézművesek, iparosok termékei a rendszeresen megtartott vásárokon jelennek meg a városban. Korabeli fotók és leírások tanúskodnak például a hordozás és szállítás eszközeiről, és arról, hogy milyen szerepet játszottak a heti vásárok a magán- és a közszféra ellátásában. Az előadó a régi dokumentumok, fényképek segítségével az egykori vásárok rekonstruálására vállalkozik.  


Az előadássorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

http://www.nka.hu/

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing
Kiválasztás engedélyezése Összes engedélyezése