ASTRO - Planetária

PLANETÁRIA
Savaria Múzeum Díszterem
2018. szeptember 28. – 2019. augusztus
 
A világképünket meghatározó csillagászati felfedezések kora Kepler korától a mai modern űrtávcsövekig folyamatos ívet rajzol, a csillagászat újkori történetét a
tudománytörténet egyik leghosszabb narratívájú példájaként említhetjük. A csillagászati ismeretek folyamatos bővülése mellett ma is a Kepler-törvények az égi mechanika egyik leggyakrabban alkalmazott számításai. Ugyanakkor a képrögzítés, a Naprendszer űrszondás meghódítása, az űrtávcsövek korszaka a saját bolygórendszerünket korábban nem is remélt részletességgel mutatta meg.

Az elmúlt évtizedekben tárult föl a más csillagok körül keringő bolygók világa, és nem kis meglepetésre nagy számban találtunk olyan bolygórendszereket, amelyek alig valamiben hasonlítanak a korábbi várakozásainkra, és megtanítják az örök leckét: a világegyetem a legmesszebbre törő emberi vízióknál is sokkal érdekesebb és változatosabb valóság. A kiállítás ezt az ívet és ezt a fejlődést mutatja be. A kiállított anyag nemcsak a tárgyi csillagászati ismeretek bő tárháza kíván lenni, hanem a műszerekről, űreszközökről, a kutatás legújabb módszereiről is átfogó képet kíván adni, és kiemelten mutatja be a magyar eredményeket.

  
  www.nka.hu