Szép Magyar Könyv 2019

Szakkönyv kategóriában a Savaria Múzeum kiadványa nyerte el idén a Szép Magyar Könyv Díjat. Az elismerést a Magyar Könykiadók és Könyvterjesztők Egyesülete ítélte oda dr. Vig Károly: A rovartani kutatások története Magyarországon című tudományos munkájának. A kötet grafikai tervét Bonyhádi Károly készítette.

“A Savaria Múzeum a szakkönyvkiadók számára ismert nehézségek ellenére is szép tipográfiával, minőségi műszaki szerkesztéssel, méltó formába öntötte a kutatók és érdeklődők számára ezt a nagyon különleges szakkönyvet" - így méltatta a Szép Magyar Könyv Díj zsűrije a Savaria Múzeum entomológusának kötetét, amely 2019-ben jelent meg az intézmény kiadásában. A tudománytörténeti munka elsőként tekinti át a hazai rovartani kutatások történetét a kezdetektől, 1637-től a 20. század elejéig - a legnagyobbak életútjától a névtelenek munkásságáig. A több mint 700 oldalas, gazdagon illusztrált kötetben múzeumok, könyvtárak, levéltárak számtalan régi dokumentuma kapott helyet.
A szerző fontosnak tartotta, hogy megjelenésében is vonzó könyv szülessen. A tudománytörténeti téma ugyanakkor komoly kötöttségeket - egyúttal izgalmas kihívást is - jelentett a kötet tervezőjének, Bonyhádi Károlynak. A tudományos munka 400 év történetét fogja át, így a régi rovarábrázolások, kéziratok, fényképek eleve meghatározták a kötet stílusát, mégis sikerült ezt úgy ellenpontozni, hogy mai tipográfiai hangvétele, hangulata legyen a könyvnek. 
Vig Károlynak ez a második kötete, amely Szép Magyar Könyv Díjat kapott. 2009-ben a Sellyei Tamás Ottó által tervezett Bogarak a pannon régióban nyerte el ugyanezt az elismerést.
A reprezentatív kötet megjenését a Nemzeti Kulturális Alap, dr. Puskás Tivadar polgármester és a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum támogatta.
Gratulálunk!