SISI - királyné feketén-fehéren

SISI - királyné feketén-fehéren
Kiállításmegnyitó: 2022. március 24. 17.00

Vállalkozhatunk arra, hogy egy történelmi alakot, vagy akárcsak egy kortársunkat bemutassunk teljes valójában, feketén-fehéren? Biztosan nem. Minden ember összetett, bonyolult lélek, megismerésére csupán csak törekedhetünk. Különösen így van ez a magyarok szeretve tisztelt királynéjának, Erzsébetnek az esetében. Rejtélyes, már-már legendás alakja annak ellenére sok titkot rejt, hogy már életében is nagy figyelem és érdeklődés övezte. A Magyar Nemzeti Múzeum és a Móra Ferenc Múzeum nagysikerű szegedi kiállítása után most a Savaria Múzeum vállalkozik arra, hogy Sisi alakját közelebb hozza a látogatókhoz és tovább árnyalja a történelmi tanulmányok és a popkultúra nyomán megismert képet. A kiállítás eredeti műtárgyak és a halála napján viselt ruhaderék hiteles másolata segítségével igyekszik Sisi eseménydús életének és öntörvényű személyiségének változatos jellemzőit bemutatni. A tárlat újraalkotásakor a Vas megyei múzeumok gazdag anyagából is válogathattak a kurátorok. Fontos szempont volt, hogy a társasági életben, Erzsébet emlékének őrzésében és a jótékonykodásban is nagy szerepet vállaló helyi arisztokrácia hölgyeit is közelebb hozza a kiállítás a látogatókhoz. A fekete-fehér ellentétpár nemcsak Sisi ruhatárának kedvelt színeit hangsúlyozza, hanem a mindannyiunk életét kísérő érzelmekre is reflektál. Élet és halál, öröm és bánat, szépség és elmúlás, diadal és kudarc együtt jelenik meg a kiállításban.
A kiállítás 2022. augusztus 28-ig látogatható.
 
  

Kedves Látogatóink!
A  SISI - Királyné feketén-fehéren című kiállítás látogatása - műtárgyvédelmi okok és a Díszterem befogadóképessége miatt - 2022. március 25-től REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT!
Regisztrálni az alábbi elérhetőségeken lehet:
- emailben: a savaria.porta@savariamuseum.hu címen - Kérjük, várja meg a visszaigazolást. Belépés csak visszaigazolt regisztrációval lehetséges.
- telefonon: 94/500-720 (a múzeum nyitvatartási dejében, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között)
FRISSÍTÉS: 2022. május 10-től MEGSZŰNIK A REGISZTRÁCIÓ!!!
A továbbiakban csak a csoportoknak kelle előre bejeletkeznük!
Akik tárlatvezetést igényelnek, kérjük, hogy ezt a látogatás előtt legalább 3 nappal jelezzék a fenti elérhetőségeken.