SAVARIA - Megyei Hatókörű Városi Múzeum

Múzeumi programok - 2024. június

MÚZEUMI PROGRAMOK – 2024. június
 
Június 1. (szombat) 16.00
J.P.I. ROMKERT
A mámor meghaló és feltámadó istene: Dionüszosz nyomában
Ingyenes tárlatvezetés
edény
Ellentétben a kései ábrázolásokkal, ahol Bacchus-Dionüszosz rendre mint élveteg, kövérkés ifjonc, vagy mint szánnivaló, részeges alak jelenik meg, Exékiasz ivóedényén az istenalak férfias méltóságot sugároz: ahogy őt az archaikus és a klasszikus kor hellénjei látták. Dionüszosz kultusza keletről jött, akárcsak Apollóné – érdekes, hogy A tragédia születésében Nietzsche majd az ő ellentétpárjukból fogja levezetni az egész (görög) kultúrát. Zeusz és a thébai királylány, Szemelé gyermekeként, ám Zeusz combjából születik meg, sorsát ott kíséri a haragvó Héra alakja, ahogy borgőzös ünnepeit a szatírok, szilének, thürszoszos menádok eksztatikus, őrjöngő figurái. Mítoszának számtalan változatában a meghalás – mit meghalás: darabokra tépetés, üstben megfőzetés! – és a feltámadás, a természet megújhodásának és a halál legyőzésének motívuma mindenképp a középpontban áll. Legnagyobb előképe ezért az egyiptomi Ozirisz, ahogy ő is előképe annak, aki Tiberius uralkodás idején Jeruzsálemben keresztre feszíttetett és harmadnapra feltámadott. I. e. 186-ban kultuszát, a bacchanáliák államiságra veszélyesnek ítélt, orgiasztikus káoszát a józan római szenátorok hétezer hívő kivégzésével próbálták kordában tartani. Hogy aligha tartós sikerrel, arról többek közt azok az 1. századi, pompeii típusú falfestmények is tanúskodnak, amelyek egy Romkerthez közeli ásatáson kerültek elő: a képeken táncoló figurákat láthatunk, kezükben thürszosz-pálcákkal.
Tárlatvezető: Simon Gábor
 
Június 4. (kedd) 17.00
ISEUM SAVARIENSE
Alexandria istenei és Róma császárai – Isis, az ezernevű 4.
Előadás
Alexandria istenei és Róma császárai
Izgalmas folyamat, hogy miként alakult a római császárok és a szenátus görög-egyiptomi istenekről alkotott képe és véleménye a kultusz elutasítástól a római pantheonba történő befogadásig és késői virágzásáig. Választ keresünk arra a kérdésre is, hogy mennyiben befolyásolta a császári család tagjainak vallási kötődése és példája az alexandriai istenek italiai és tartományi kultuszát?  Ennek keretében megismerkedünk az alexandriai istenek császári pártfogóival és végül a 4. század végi Róma városi szenátori elittel, amely egy keresztény birodalomban Isis és Sarapis hitével demonstrálta pogánysághoz való ragaszkodását.   
Előadó: Mráv Zsolt régész, Magyar Nemzeti Múzeum
 
Június 8. (szombat) 14.00
SMIDT MÚZEUM
BIEDERMEIER - a polgári életérzés és a lakáskultúra
Ingyenes tárlatvezetés
BIEDERMEIER
A biedermeier stílus a feltörekvő polgárság igényeit elégítette ki, főként 1815 és 1848 között, amely a kényelmességben, minőségben és célszerűségben nyilvánult meg. A tárlatvezetés során a Smidt Múzeum biedermeier termében a látogatók átérezhetik a 19. század életmódját és lakáskultúráját. Megismerkedhetnek a polgári életforma hétköznapi tárgyaival, bútoraival, öltözeteivel, viseleti kellékeivel és különböző dísztárgyaival. Emellett pedig a korszak jeles alakjaihoz kötődő tárgyak és történetük is bemutatásra kerül.
 
Tárlatvezető: Pató Andrásné
 
 
Június 9. (vasárnap) 15.00
SAVARIA MÚZEUM
A két Reismann
Ingyenes tárlatvezetés az időszaki kiállításban
A két Reismann
A két Reismann: Marian és János. Mindkettejük Szombathely szülötte. Mindkettejük fotográfus. S mindkettejük mögött jelentős életmű áll. Mindketten részesei voltak azoknak a XX. század nagy részét alakító folyamatoknak, eseményeknek, amelyek két világháborúval, diktatúrákkal, szenvedésekkel nehezítették az emberek életét, ugyanakkor számtalan szépséget, örömteli pillanatot is tartogattak. És miután mindketten fényképeztek, ezeknek a történéseknek, életük alakulásának és jelentős részét ránk hagyták örökül, képeken, negatívokon, könyvek és folyóiratok illusztrációjaként. E kiállítás Kincses Károly sok ezer tételt számláló páratlan fotográfiai gyűjteményének több mint kétszáz fényképet bemutató, egészen egyedi feltárulása. Egész filmarchívum. Kockák, amelyek e jelenlegi válogatással lenyűgöző filmriporttá állnak össze, beszélve hazánk és a világ történelméről, a két fotográfus ars poeticájáról és a fotótörténész életművéről.
Tárlatvezető: Kelbert Krisztina történész, osztályvezető
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
BLOOMSDAY a múzeumokban
Június 14. (péntek) 16.30
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Talajközelben - A Westwerk Egyesület kiállítása
Kiállításmegnyitó
Kiállításmegnyitó

Életmódunkból adódóan a földfelszínen töltjük életünk legnagyobb részét, amit sokféleképpen elemeztek már társadalomtudósok, de mi történik a föld alatt? Az ökoszisztémák, az emberek, növények és állatok életközösségének összetettsége szorosan összefügg a talaj minőségével. A kiállítás az ember tevékenység hatásainak kitett urbanizált talajt, és így az ember-környezet interakciót tematizálja.  Átalakítható a talajokról való gondolkodásmódunk?
Joyce Ulysses című regényében a növekedés és a pusztulás körforgása kozmikus jelentőségre tesz szert. Ezen keresztül az egyedi dolgok visszaoldódnak a kozmikus sárba, amelyből kinőtek. A regény talajközegében a hulladék – legyen szó húsról, vízről, moslékról, csontokról, belsőségekről – folyamatosan kering, majd a földbe szivárog.
A talaj vertikális életközössége részt vesz a születés és a temetés, de az étkezés és az ürítés körforgásában is.

Június 14. (péntek) 17.30
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
James Joyce roll-up biography
Kiállításmegnyitó
James Joyce, az egyik legismertebb ír művész 1882-ben született Dublinban. Felnőtt élete jelentős részét Európa különböző országaiban, emigrációban töltötte, munkássága kiemelkedően fontos szerepet játszott az irodalmi modernizmusban. 1922-ben megjelent könyvét, az Ulyssest, sokan a modern kor legnagyobb hatású regényének tartják, amelyet napjainkban is világszerte tanulmányoznak, illetve újabb és újabb nyelvekre fordítanak le. Kiállításunkon Joyce életét és munkásságát mutatjuk be, valamint azokat az embereket, akik hozzájárultak lenyűgöző művészi teljesítményéhez.
A kutatást, az anyag összeállítását és a kurátori teendőket Írország Irodalmi Múzeuma végezte dr. Angela Byrne közreműködésével a Külügyminisztérium számára. Köszönet az alábbi személyeknek és intézményeknek: James Maynard és a University at Buffalo egyetem költeménygyűjteménye, Zürich James Joyce Foundation alapítvány, Írország Nemzeti Könyvtára, dr. Katie Mishler, prof. Anne Fogarty, prof. Margaret Kelleher, Katherine McSharry, Suzanne Lopez és Glenn Johnston.
 
Június 14. (péntek) 19.00
IROKÉZ GALÉRIA
Oximoron idill - Szarka Péter kiállítása
Kiállításmegnyitó
Szarka Péter kiállítása


Június 15. (szombat) 11.30
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Bloomsday 30 – Bonyhádi Károly plakáttervei
Kiállításmegnyitó

Június 15. (szombat) 16.00
SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY
Beszélgetés Dragomán György íróval szombathelyi és kortárs irodalomról, pályájáról és Joyce hatásáról
Beszélgetőtárs: Vincze Bence

Június 15. (szombat) 17.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
ÚJ FEJEZET – A Leopold Bloom Művészeti Alapítvány gyűjteménye
Kiállításmegnyitó
Benne: konkoi X Balla Gergely (Platon Karataev) folyamatzene és szöveg
folyamatzene és szöveg
A Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, a 2011 óta kétévente átadásra kerülő rangos szakmai elismerést az ír műgyűjtő házaspár, Mary Mc Loughlin és John Ward alapította. A díj célja, hogy a magyar művészek nemzetközi szerepléseit támogassa.
A díjat és a döntősök kiállításait szervező Leopold Bloom Művészeti Alapítvány új tevékenysége – avagy új fejezete mutatkozik be most. Az alapítvány a kétévenkénti támogatás mellett műgyűjteményt hozott létre, hogy elsősorban fiatal, feltörekvő magyar művészek munkáiból vásárolva folyamatos támogatási formát tudjon biztosítani. A gyűjtemény első, bemutatkozó kiállításán egyaránt látható a díj korábbi győzteseinek és döntőseinek adománya, és az első néhány megvásárolt műtárgy. Ezek együttese szép körképet ad a hazai kortárs képzőművészet sokszínűségéről és kvalitásáról.
A gyűjteménynek az elkövetkező években a névadó regényhős felmenőinek szülővárosa, azon belül is a Szombathelyi Képtár ad otthont, egy folyamatosan bővülő, dinamikus állandó kiállítás formájában.
 
Június 15. (szombat) 18.00
SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY
Szombathelyi emberek - zenés irodalmi előadás
Szereplők: Szabó T. Anna, Fehér Renátó, Vincze Bence, Tóth Kinga, Kustos Júlia, Szijj Ferenc
Zenés irodalmi est. Joyce-stílusban prózareflexió a Dublini emberek című novelláskötet nyomán. Novellák Szombathelyről, zenei kísérettel.


Június 16. (vasárnap) 15.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Séta a kiállításokban vezetéssel: Leopold Bloom gyűjtemény, Szarka Péter kiállítása, Talajközelben, Bonyhádi Károly plakáttervei, James Joyce roll-up biography
A kiállítási séta ingyenes.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ __ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 
Június 16. (vasárnap) 14.00
SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY
A rejtőzködő nő – avagy Schrammel Imre sokszínű nőábrázolása
Ingyenes tárlatvezetés
rejtőzködő nő
Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész Szombathely szülöttje. 2021-ben nyitotta meg kapuit az életművét befogadó Schrammel-gyűjtemény. Az állandó kiállítás formájában bemutatott anyag munkásságának esszenciája a művész személyes válogatásában. A tárlat minden tematikus egységében ott rejtőzködik a csupa nagybetűs NŐ, a művészetek örök forrása és Schrammel Imre művészi fantáziájának szintén állandó témafelvetése, a legkülönfélébb megközelítésben. A Nagymama portréjától a szimbolikus természetábrázolásokon át az erotikus töltetű aktábrázolásokig és még sok más formában rejtőzködő és megfejtendő nő lesz a tárlatvezetés témája.
Tárlatvezető: Bihari-Bakodi Szilvia restaurátor
 
Június 16. (vasárnap) 15.00
ISEUM SAVARIENSE
Balzsamozás és mumifikálás az antik Egyiptomban
Ingyenes tárlatvezetés
Balzsamozás és mumifikálás
A múmiák látványa nagy hatást gyakorol az emberre, szinte varázslatos hangulatot árasztanak, hiszen egyszerre vonzóak és taszítóak. Az egyiptomi ember intenzíven foglalkozott az örök élet és a halál utáni lét gondolatával, úgy gondolták a halál csupán átmenet volt és nem az örök végzet.
Tárlatvezető: Szentkúti Viola
 
Június 18. (kedd) 17.00
ISEUM SAVARIENSE
Isis, az ezernevű 5.
Tárgyak és funkcióik az Iseumokban
Tárgyak és funkciók
Milyen tárgyakat találhatnak a régészek egy Isis-szentély feltárásán? Ezek a tárgyak a szentély mindennapi életéhez tartoztak vagy esetleg az egyes szertartások során is szerephez juthattak? Egyáltalán vannak-e olyan tárgytípusok, amelyek alapján bizton állíthatjuk, hogy szentéllyel és milyen istennek dedikált szentéllyel van dolgunk? Ezen kérdések köré szerveződnek az előadás főbb pontjai.
 
Előadó: Bíró Szilvia régész, Iseum Savariense
 
 
Június 21. (péntek) 14.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
A Rózsa Anna Alapítvány 40 éve
Kiállításmegnyitó
Kiállításmegnyitó
Rózsa Anna textiltervező 1908-ban született. 1952-ben bízták meg az újonnan megalakult Kéziszövők Háziipari Szövetkezetében az Export-részleg vezetésével. A darabáru tervezés sajátos törvényeit magáévá tette, ezzel megteremtette az országban elsőként a darabáru-exportot. Neki állított emléket 1984-ben az Alwin Widmer svájci állampolgár által létrehozott Rózsa Anna Alapítvány, mely a textilművész emlékének ápolását, művészi hagyatékának, a kézi szövés területén meghatározó munkásságának megismertetését tűzte ki céljául.
 
 
Június 21. (péntek) 15.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
VIII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé
Kiállításmegnyitó

A kortárs textilművészet jelenét bemutató – három évente megrendezésre kerülő – nemzetközi seregszemle 2024-es tárlatát a Kulturális Alapítvány a Textilművészetért és a Savaria Múzeum – Szombathelyi Képtár Tűréshatár címmel rendezi meg.
Idén 263 alkotást láthatunk 214 művésztől, a világ négy kontinenséről, 29 ország képviseletében.
 
 
Június 22. (szombat) 18.00-24.00
SAVARIA MÚZEUM, SMIDT MÚZEUM, SZOMBATHELYI KÉPTÁR,
SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY, ISEUM SAVARIENSE, IROKÉZ GALÉRIA,
MNL VAS VÁRMEGYEI LEVÉLTÁRA, MÁV IGAZGATÓSÁG,
SZOMBATHELYI ORSZÁGOS BÜNTETÉS-VÉGREHAJTÁSI INTÉZET
MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA
Fényfestés
 
RÉSZLETES PROGRAM: http://www.savariamuseum.hu/Aktualis/Rendezvenyek/MuZEUMOK_eJSZAKaJA_2024.html
 
Június 30. (vasárnap) 15.00
VASI SKANZEN
Gyermekkor és gyermeknevelés a 19. században falun
Ingyenes tárlatvezetés
Gyermekkor és gyermeknevelés
Állóka, bölcső, etetőszék, tolóka… Ezekhez a kifejezésekhez vajon milyen alakú és formájú tárgyakat képzelhetünk el, hogyan kapcsolódnak a gyerekek életszakaszához? A tárlatvezetés válaszokat keres ezekre a kérdésekre, illetve arra, hogy a Skanzen bizonyos házaiban miért vannak elhelyezve az említett eszközök.
 
Tárlatvezető: Sztankovánszki Zita múzeumpedagógus
 
 
 

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing
Kiválasztás engedélyezése Összes engedélyezése