Megnyílt a Sisi-kiállítás!

70 eredeti műtárgy, köztük Erzsébet királyné személyes tárgyai, műtárgymásolatok és rekonstrukciók, gazdag digitális tartalom, közérthető infógrafikák segítik a látogatókat abban, hogy jobban megismerhessék a magyarok szeretve tisztelt királynéját, Erzsébetet. 2022. március 24-én Szombathelyen a Savaria Múzeumban nyílt meg a Sisi – Királyné feketén-fehéren című kiállítás.
A világ családi körben használt becenevén, Sisiként ismeri Ferenc József császár feleségét, akit Romy Schneider 1955-ös filmbeli alakítása tett világszerte ismertté. A szépségéről, utazásairól, excentrikus életmódjáról híres császárné nekünk, magyaroknak sokkal többet jelent egy pop kulturális ikonnál vagy korát megelőző lelkes sport ladynél. Emléke és a magyarok iránti rokonszenve a mai napig elevenen él hazánkban. Több mint 120 év telt el a halála óta, de a magyarok iránti szeretete nem merült feledésbe. Történészek és más lelkes kutatók mind a mai napig igyekeznek megfejteni a történelmi alak gondolatait, motivációit, megérteni különc személyiségét. A Magyar Nemzeti Múzeum és a szegedi Móra Ferenc Múzeum 2021-ben közösen vállalkozott arra, hogy az új kutatási eredmények egy részét a nagyközönség elé tárja. A kiállítás 2022-ben az ország nyugati felében, Szombathelyen mutatkozik be. A Savaria Múzeum nyújt otthont a tárlatnak, mely nem csak átutazott az országon, hanem jelentősen át is alakult. Vas megye gazdag gyűjteményeinek és múzeumi szakembereinek köszönhetően számos új tárggyal és érdekes összefüggésekkel gazdagodott a kiállítás. Egyebek mellett Erzsébet királyné festett portréi, pohara, cipője, egy kézjegyével ellátott okirat, valamint koronázási emlékérmek gazdagítják a korábbi összeállítást.  
A kiállítás által feldolgozott témakörök a múltba vezetik a látogatókat, de a jelenkor emberének is ismerős érzések, ellentétpárok mentén szerveződnek. A fekete és a fehér nem csak Erzsébet öltözködésének kedvelt színei, hanem az életet jellemző kontrasztokat is megjeleníti. Élet és halál, öröm és bánat, születés és halál, gyász és boldogság mindannyiunk életének részei. Ismerős, erős érzelmi reakciót kiváltó fogalmak, melyek segítségével közelebb kerülhetünk Erzsébet királyné alakjához, jobban megérthetjük a szépséghez és a természethez fűződő viszonyát. Kapcsolati hálója magyar vonatkozású részének megismerésével hazánk iránti viszonyába nyerhetünk bepillantást. A Magyarországon kivételesen jelentős kultusza már tragikus és váratlan halála előtt megragadható volt és a mai napig élő. A királyné halála és kultusza is nagy szerepet kap a kiállításban.
 
Csapláros Andrea múzeumigazgató megköszönte az együttműködést a múzeumi partnereknek, és kiemelte: számos vasi műtárgy gazdagítja a korábban Szegeden bemutatott tárlatot. Dr. Nemény András polgármester arról mondta el gondolatait, vajon mi lehet Sisi máig tartó népszerűségének oka. A kiállítást L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitotta meg. Mint mondta, Sisi kultusza a világ távoli részein is jelentős, a hozzá köthető műtárgyakért kínai múzeumok is ostromolják őket. Megígérte, hogy azokat a tárgyakat is elhozzák a közeljövőben Szombathelyre, amelyeket nemrég egy németországi aukción vásároltak.
A megnyitó után Kollár Csilla művészettörténész, a kiállítás kurátora tartott tárlatvezetést. A vendégeket Sisi kedvenc süteményeiből is várta válogatás. 

A kiállítás 2022. augusztus 28-ig tekinthető meg, keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között a Savaria Múzeumban.

 
 
 


További képek: http://muzeum.savariamuseum.hu/SZOVEG266/Sisi__kiallitasmegnyito.html