SAVARIA - Megyei Hatókörű Városi Múzeum

Bloomsday a múzeumokban

BLOOMSDAY a múzeumokban
Június 14. (péntek) 16.30
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Talajközelben - A Westwerk Egyesület kiállítása
Kiállításmegnyitó
Életmódunkból adódóan a földfelszínen töltjük életünk legnagyobb részét, amit sokféleképpen elemeztek már társadalomtudósok, de mi történik a föld alatt? Az ökoszisztémák, az emberek, növények és állatok életközösségének összetettsége szorosan összefügg a talaj minőségével. A kiállítás az ember tevékenység hatásainak kitett urbanizált talajt, és így az ember-környezet interakciót tematizálja.  Átalakítható a talajokról való gondolkodásmódunk?
Joyce Ulysses című regényében a növekedés és a pusztulás körforgása kozmikus jelentőségre tesz szert. Ezen keresztül az egyedi dolgok visszaoldódnak a kozmikus sárba, amelyből kinőtek. A regény talajközegében a hulladék – legyen szó húsról, vízről, moslékról, csontokról, belsőségekről – folyamatosan kering, majd a földbe szivárog.
A talaj vertikális életközössége részt vesz a születés és a temetés, de az étkezés és az ürítés körforgásában is.

Június 14. (péntek) 17.30
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
James Joyce roll-up biography
Kiállításmegnyitó
James Joyce, az egyik legismertebb ír művész 1882-ben született Dublinban. Felnőtt élete jelentős részét Európa különböző országaiban, emigrációban töltötte, munkássága kiemelkedően fontos szerepet játszott az irodalmi modernizmusban. 1922-ben megjelent könyvét, az Ulyssest, sokan a modern kor legnagyobb hatású regényének tartják, amelyet napjainkban is világszerte tanulmányoznak, illetve újabb és újabb nyelvekre fordítanak le. Kiállításunkon Joyce életét és munkásságát mutatjuk be, valamint azokat az embereket, akik hozzájárultak lenyűgöző művészi teljesítményéhez.
A kutatást, az anyag összeállítását és a kurátori teendőket Írország Irodalmi Múzeuma végezte dr. Angela Byrne közreműködésével a Külügyminisztérium számára. Köszönet az alábbi személyeknek és intézményeknek: James Maynard és a University at Buffalo egyetem költeménygyűjteménye, Zürich James Joyce Foundation alapítvány, Írország Nemzeti Könyvtára, dr. Katie Mishler, prof. Anne Fogarty, prof. Margaret Kelleher, Katherine McSharry, Suzanne Lopez és Glenn Johnston.
 
Június 14. (péntek) 19.00
IROKÉZ GALÉRIA
Oximoron idill - Szarka Péter kiállítása
Kiállításmegnyitó
Szarka Péter kiállítása


Június 15. (szombat) 11.30
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Bloomsday 30 – Bonyhádi Károly plakáttervei
Kiállításmegnyitó

Június 15. (szombat) 16.00
SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY
Beszélgetés Dragomán György íróval szombathelyi és kortárs irodalomról, pályájáról és Joyce hatásáról
Dragomán György
Beszélgetőtárs: Vincze Bence

Június 15. (szombat) 17.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
ÚJ FEJEZET – A Leopold Bloom Művészeti Alapítvány gyűjteménye
Kiállításmegnyitó
Benne: konkoi X Balla Gergely (Platon Karataev) folyamatzene és szöveg
A Leopold Bloom Művészeti Alapítvány gyűjteménye
A Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, a 2011 óta kétévente átadásra kerülő rangos szakmai elismerést az ír műgyűjtő házaspár, Mary Mc Loughlin és John Ward alapította. A díj célja, hogy a magyar művészek nemzetközi szerepléseit támogassa.
A díjat és a döntősök kiállításait szervező Leopold Bloom Művészeti Alapítvány új tevékenysége – avagy új fejezete mutatkozik be most. Az alapítvány a kétévenkénti támogatás mellett műgyűjteményt hozott létre, hogy elsősorban fiatal, feltörekvő magyar művészek munkáiból vásárolva folyamatos támogatási formát tudjon biztosítani. A gyűjtemény első, bemutatkozó kiállításán egyaránt látható a díj korábbi győzteseinek és döntőseinek adománya, és az első néhány megvásárolt műtárgy. Ezek együttese szép körképet ad a hazai kortárs képzőművészet sokszínűségéről és kvalitásáról.
A gyűjteménynek az elkövetkező években a névadó regényhős felmenőinek szülővárosa, azon belül is a Szombathelyi Képtár ad otthont, egy folyamatosan bővülő, dinamikus állandó kiállítás formájában.
 
Június 15. (szombat) 18.00
SCHRAMMEL-GYŰJTEMÉNY
Szombathelyi emberek - zenés irodalmi előadás
Szereplők: Szabó T. Anna, Fehér Renátó, Vincze Bence, Tóth Kinga, Kustos Júlia, Szijj Ferenc
Zenés irodalmi est. Joyce-stílusban prózareflexió a Dublini emberek című novelláskötet nyomán. Novellák Szombathelyről, zenei kísérettel.


Június 16. (vasárnap) 15.00
SZOMBATHELYI KÉPTÁR
Séta a kiállításokban vezetéssel: Leopold Bloom gyűjtemény, Szarka Péter kiállítása, Talajközelben, Bonyhádi Károly plakáttervei, James Joyce roll-up biography
A kiállítási séta ingyenes.
 

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing
Kiválasztás engedélyezése Összes engedélyezése